Kaffe er for mange bare blevet en ting der skal drikkes for at få det nødvendige morgenboost og holde sig igang i løbet af dagen. Det betyder at kvaliteten af kaffen vi drikke som regel ikke er det vi går så meget op i, for kaffe smager jo af kaffe.
Som rigtig kaffeentusiast er det dog ikke tilfældet, altså at kaffe smager af kaffe, for der kan være stor forskel på kaffes smag. Der er enorm forskel på verdens bedste kaffe og verdens dårligste kaffe, og det vil selv du bemærke hvis du smager på verdens bedste kaffe.

Hvilken er verdens bedste kaffe?

Der findes så meget forskellig kaffe i verden at der umuligt at nogen der har smagt det hele. Men som regel så kommer de bedste kaffebønner frem til overfladen og finder sin vej ind i diverse kaffeanmelderes hænder, hvorfor man godt kan konstatere at Blue Mountain kaffe er verdens bedste kaffe.

Blue Mountain kaffe

Blue Mountain kaffe kommer fra Jamaica og er i kaffekredse kendt som verdens bedste kaffe. Det er faktisk ikke bare verdens bedste kaffe – James Bond han drikke den også, så det er også verdens sejeste kaffe. Den stammer fra Jamaica og er opkaldt efter det område den bliver dyrket i på Jamaica: Jamaica Blue Mountain.
De særligt gode vækstbetingelser for kaffeplanter på Jamaica har gjort Blue Mountain kaffe til en af verdens bedste, mest eksklusive og dyreste kaffer. Den er dog ikke verdens dyreste kaffe, da der er 2 andre på listen der topper den og dem kan du læse mere om længere nede i denne artikel.

Hvor kommer den bedste kaffe fra?

Blue Mountain kaffen kommer fra Jamaica i regionen Blue Mountain. Det er Arabica-bønnen der her bliver dyrket i 1370 meters højde og høstet i månederne januar-marts.

Oprindeligt var det Sir Nicholas Lawes der var guvernør på Jamaica i 1700-tallet der bragte Arabica-bønnen med til Jamaica og denne Blue Mountain region. Det har resulteret i at noget af verdens bedste kaffe kommer fra netop denne region på Jamaica og har gjort det siden 1800-tallet. Der er strenge kvalitetskrav til al kaffe der kommer ud af Jamaica og det er styret af det der hedder Jamaica Coffee Industri Board der har sikret anerkendelse til Jamaica det land der laver de bedste kaffebønner i verden.

Danmarks bedste kaffe

Det er faktisk sådan at du kan få Blue Mountain kaffe i Danmark, da du kan købe den online og lave kaffe på Blue Mountain bønnerne derhjemme. Det man skal huske når man vurdere hvad der er verdens bedste kaffe, er at smag er individuel og hvad du synes er en god kaffe, synes din nabo ikke nødvendigvis er en god kaffe. Derfor skal det også tage med et gran salt når det siges at Blue Mountain er den bedste kaffe du kan få i Danmark.

Hvis du vil have den bedste kop kaffe i Danmark, så skal du besøge Torvehallerne i København. Her står baristaen Kian Hickmann og arbejder i Coffee Collective. Han har vundet DM i kaffebrygning som den seneste og tidligere har han vundet 2x sølv og 1x bronze. Kian brugte ikke Blue Mountain kaffe til at vinde DM, men derimod kaffen Buku.

Buku kaffe – Danmarks bedste

Buku kaffe er fra Etiopien hvor den produceres af 3 brødre via deres kaffe virksomhed Metad Agricultural Development. Kian har selv valgt kaffen fordi den bare smager godt og er naturligt velbalanceret i smagen. Kaffen sælges selvfølgelig hos Coffee Collective hvor de selv beskriver den som:

Delikat, floral og cremet espresso, olieret og med frisk syrlighed. Aromaer af fersken, citrusfrugt og bergamot.

Coffee Collective

Hvordan laver man god kaffe?

En ting man skal huske inden man går ud og køber verdens bedste kaffe eller en anden dyr og fin kaffe, er at den måde man laver kaffen på også har noget at sige om hvordan den kommer til at smage. Der kommer ikke en guide her til hvordan du laver en god kaffe, men du skal blot vide at kaffe kan smage forskelligt alt efter hvordan det bliver lavet.

Vi er ikke alle baristaer eller har tid til at være det derhjemme, og der er også nemme og hurtige metoder til at lave god kaffe. Der er mange inspirationskilder til at lave den bedste kaffe og det er bare med at undersøge sagen nærmere.

Verdens dyreste kaffe

Verdens bedste kaffe – Blue Mountain – er ikke verdens dyreste kaffe, som man ellers kunne fristes til at tro. Nej verdens dyreste kaffe er en kaffe der hedder Geisha kaffe. Hvis du undre dig over hvorfor verdens bedste kaffe ikke er verdens dyreste, så kan der være flere grunde til det:

  • Hype omkring en kaffetype
  • Popularitet hos baristaer
  • Oprindelsesland
  • Produktionsmetoder

Man skal også huske at “god kaffe” er et spørgsmål om smag hos den enkelte, nogle er til mildere kaffe lavet på kaffebønner der er mere runde i smagen, andre er til kraftigere kaffe hvor bønnerne er ristet mere og derfor mere bitre og brændte i smagen. Så på den måde er der ikke noget facit for hvad der er verden bedste kaffe.

Geisha kaffe

Men tilbage til verdens dyreste kaffe, som altså er den kaffe der hedder Geisha fra Panama. Denne type kaffe bliver solgt på auktion ligesom man kender det fra fisk, og det er altså auktionsdagen der er afgørende for prisen på denne kaffe. Ved en auktion blev den solgt til lidt over 11.000 danske kroner kiloet og på en sæson blev der kun høstet ca. 45 kg af denne type kaffebønner.

Der er flere forskellige producenter der laver Geisha kaffe og dens popularitet skyldes dels dens smagsnuancer af jasmin, mango, papaya og fersken, og har desuden en eftersmag af bergamot, men også populariteten hos baristaer verden over.

Geisha kaffe kan man godt købe som privat forbruger, men den dyreste af de dyre Geisha kaffer der bliver solgt på auktion i Panama hvert år, er det ikke muligt at købe som privatperson.

Luwak kaffe

Luwak kaffe eller kopi luwak er en anden kaffe der går under at være verdens dyreste kaffe. Den er speciel og dyr på grund af den metode man udvælger kaffebønnerne på. Produktionen foregår i Indonesien hvor man bruger en luwak – et desmer lignende dyr der bruger sit liv på at snuse sig frem til den absolut bedste føde – til at snuse sig frem til de bedste af de bedste kaffebønner.

Denne kaffe er dyr, men dog mere tilgængelig for offentligheden, da den kan købes i butikker, hvor Geisha kaffe ofte bliver brugt på anden vis. Hvilken af de to der er dyrest afhænger af hvilken type af kaffen du køber.