Der er mere og mere fokus på bæredygtighed, herunder miljøet. Det ses i mange af de produkter vi køber til vores hjem og her kan der også gøres en forskel ved valg af de rigtige elektroniske apparater til hjemmet.
De fleste danskere brygger kaffe hver morgen og har derfor en kaffesmaskine i køkkenet. Der findes et utal af forskellige kaffemaskiner i dyre og billige udgaver, men vælger du rigtig så kan du ende op med en kaffemaskine der er langt mere miljøvenlig end mange andre kaffemaskiner.

Energivenlig kaffemaskine med lavt energiforbrug

Det første du bør se efter er om de kaffemaskiner du kigger på er energivenlige. Der hvor du kan spare miljøet mest er nemlig på energiforbruget, og samtidig spare du også penge da den kræver mindre strøm jo mere energivenlig kaffemaskingen er.

En kaffemaskine har ofte et strømforbrug angivet, det kan du bruge til at vurdere om din kaffemaskine har et lavt energiforbrug og her skal det være så lavt som muligt. Det har selvfølgelig også betydning hvor lang tid den er om at brygge kaffen, hvis et energiforbrug på 1500 w brygger dobbelt så hurtigt som et energiforbrug på 1000 w, så kan det måske bedre betale sig at vælge den på 1500 w såfremt den kan hvad du søger. Du skal altså se på:
  • Energiforbrug i W – så lavt som muligt.
  • Tid på kaffebrygning – så kort som mulig.
  • Mængden af kaffe der bliver brygget – så meget som muligt på så kort tid som muligt og med så lav W som muligt.

I dag bliver de fleste kaffemaskiner lavet forholdsvis energivenlige, men der er ingen grund til ikke at vælge den bedste i klassen, når du skal vælge en ny kaffemaskine.

Køber du en ny kaffemaskine i dag, så vil den automatisk slukke eller gå på standby efter kort tid, altså når den er færdig med at brygge kaffen. Producenterne gør altså også meget for at lave miljøvenlige kaffemaskiner og laver løbende ændringer og opgraderinger af deres produkter.

Kaffemaskine med termokande

Den andet du bør se efter er om det er en galskande eller termokande der følger med kaffemaskinen. Det miljøvenlige valg vil til hver en tid være en kaffemaskine med termokande. Du kan se et udvalg af gode kaffemaskiner med termokande her: https://osmedhus.dk/bedste-kaffemaskine-med-termokande-de-9-bedste-i-test/ hvor der er skrevet om 9 af de bedste på markedet lige nu.

Ofte har en kaffemaskine med glaskande en “kogeplade” der holder kaffen varm i kanden, men det betyder også at den bliver ved med at bruge energi på at holde kaffen varm. Har du derimod valgt en kaffemaskine med en termokande, så er det ikke nødvendigt med en plade der holder kaffen varm, da termekanden sørger for dette. Det betyder at du kan slukke for maskinen og spare både miljøet og din pengepung for det ekstra energiforbrug.

Vælg en miljøvenlig kaffe

Det sidste du skal gøre er at vælge en miljøvenlig kaffe. Det gør en langt større forskel for miljøet hvis du ikke bare fokusere på kaffemaskinen, men også på kaffen.

Vælg kaffe der kommer fra bæredygtige kilder, er økologisk, har fairtrade mærkning og evt. andre lignende mærkningsordninger. Derudover er det mere miljøvenligt at vælge en bønner eller formalet kaffe, da der går langt mindre emballage til det end ved f.eks. kaffekapsler. Kaffebønner og formalet kaffe er også mere miljøvenligt en instant kaffe, der har en mere krævende produktion.