Rigtig mange danskere benytter sig af kaffebønner til deres kaffebrygning om morgenen. Umiddelbart har man ikke en fornemmelse af at kaffebønner bliver for gamle og begynder at rådne, men kaffebønner kan godt blive for gamle.
Det bliver dog ikke for gammelt på samme måde som andre fødevarer der kan begynde at rådne og mugne. Læs mere om kaffes holdbarhed herunder.

Kaffebønners holdbarhed

Det der sker når kaffe bliver for gammelt er ikke det samme der sker med en banan når den bliver for gammel, kaffe rådner ikke. Derimod mister kaffebønner smag, aroma og kvalitet hvis det får lov til at stå for længe.

Holdbarheden bevares fint hvis kaffen opbevares i lukket lufttæt originalindpakning eller lufttætte kaffedåser. Generelt beholder kaffen sin kvalitet bedre hvis du sørger for at den opbevares:
  • Mørkt
  • Tørt
  • Køligt
  • Lufttæt beholder/emballage

Hvis du fx bare opbevarer kaffebønnerne i din pose du har købt dem i, så forkortes holdbarheden betydeligt og vil begynde at blive kedelig efter 2 ugers tid.

Malet kaffes holdbarhed

Men kan malet/formalet kaffe så blive for gammelt? I princippet kan man sige det samme gælder for formalet kaffe, men i og med malet kaffe er kaffebønner der er splittet til atomer og dermed får mange flere overflader, vil kvaliteten af kaffe dale hurtigere medmindre du formår at holde kaffen lufttæt indpakket.

Hold holdbarheden med en kaffe beholder vil alt andet lige være længere og bedre end i posen du køber det i eller maskinen du maler kaffen i.

Laver du selv friskmalet kaffe, så vil jeg anbefale dig at gøre det lige før du skal bruge den, da det klart giver den mest aromatiske smag. der gælder det samme for malet kaffebønner som hele kaffebønner, kvaliteten vil dale allerede indenfor et par uger hvis ikke det opbevares lufttæt.

Kaffe over dato

Når du køber kaffe online eller i et supermarked vil der altid være en “bedst før”-dato på kaffeposen. Denne dato er pålagt af sundhedsstyrelsen, og der skal være en sådan dato på alle fødevarer i Danmark.

Heldigvis er det ikke ensbetydende med at kaffen er rådden eller ikke kan drikkes, “bedst før” eller “mindst holdbar til” betyder bare at kaffen højst sandsynlig er bedst for den dato der står på indpakningen. Det er noget andet hvis der står f.eks. “sidste anvendelsedato” så betyder det at kaffen senest bør anvendes den dato, men det er dog sjældent at det står på kaffe indpakningen.

Kan kaffe fryses ned?

 Ja du kan godt fryse din kaffe ned, det er ingen problem. Måden du skal gøre det på er ved at putte kaffen i en helt lufttæt pose eller beholder og placere det i fryseren. Her kan du have den stående i lang tid uden den bliver dårlig.

Når du skal bruge kaffen igen skal du lade den tø op ved stuetemperatur 1 døgns tid, så du er sikker på bønnerne ikke er frosne eller fugtige når du bruger dem.