Sønderjysk kaffebord eller Sønderjysk kagebord er en tradition der går langt tilbage. Det er et større komsammen hvor man så kan tage løs af forskellige lækre kager med god kaffe til. Da det er en tradition med stort T, er der også nogle ting der bare skal være på plads, og derfor er der bestemte opskrifter man bruger, regler man følger og en rækkefølge man gør tingene i.
I denne artikel bliver du klogere på hvad Sønderjysk kaffebord er og hvordan det hele foregår, så du bliver med andre ord klædt på til at deltage i et Sønderjysk kaffebord eller til at holde et selv.
Oplev Sønderjysk Kaffebord
Kun 99 kr. pr. person
Hvad er et Sønderjysk kaffebord?
Et Sønderjysk kaffebord er et gilde hvor det mest af alt handler om at spise kage (hvorfor nogle kalder det Sønderjysk kagebord). Derudover handler det dog også om at drikke kaffe til kagen og være social, da der ofte er mange deltagere og det holdes som familie eller som socialt arrangement.
Traditionen opstod efterkrigen i 1864 hvor Sønderjylland var en del af Tyskland. Her begyndte den danske befolkning at mødes i forsamlingshuse for at synge danske sange. Da det ikke var tilladt med spiritus i forsamlingshusene lavede man i stedet et kaffebord, hvor hver deltager medbragte en kage.
Der nogle bestemte opskrifter man bruger til de mange kager der er på et Sønderjysk kaffebord, men der er også nogle regler og en rækkefølge tingene skal gøres i. Det kan du læse mere om hvis du læser videre.
Sønderjysk kaffebord opskrifter
Det er ikke nødvendigvis altid de samme opskrifter der bruges til alle Sønderjyske kaffeborde, det kan godt variere fra gang til gang. Der skal dog både være nogle bløde kager og nogle hårde kager.
Herunder kan du se en liste over de mange opskrifter man kan bruge til et Sønderjysk kaffebord. Nogle af de mest populære opskrifter er “Ingenting”, “Gode råd”, “Fedtebrød” og “Knepkager”.
Opskrifter på bløde kager:
- Fødselsdagsboller
- Kringle
- Søsterkage
- Chokoladekage
- Marmorkage
- Honningkage
- Sandkage
- Kiksekage
- Rugbrødslagkage
- Roulade
- Lagkage
- Napoleonskager
- Gåsebryst
- Medaljer
- Kartoffelkage
Opskrifter på hårde kager:
- Gode råd
- Knepkager
- Ingenting
- Fedtebrød
- Klejner
- Brunkager
- Jødekager
- Mandelsmåkager
- Finskbrød
Det er blot eksempler på opskrifter, men man kan sagtens selv introducere nye opskrifter i et Sønderjysk kaffebord.
Hvor mange kager er der?
Til et klassisk Sønderjysk kaffebord er der 14 forskellige kager i alt. Ud af de 14 kager skal 7 af dem være bløde og 7 af dem være hårde.
Sønderjysk kaffebord regler
Som sagt er der nogle regler der gør det til et Sønderjysk kaffebord, herunder kan du se de mest traditionsrige regler omkring kaffebordet, men man bliver ikke straffet for at gøre det anderledes, så skal du nok bare ikke invitere en Sønderjyde.
- 14 forskellige kager – Vil du gøre det rigtigt, skal du have 14 kage hvoraf 7 er bløde og 7 er hårde.
- Bløde kager først – Kaffebordet starter med de bløde kager først.
- Hårde kager sidst – Kaffebordet slutter med de hårde kager.
- “Ingenting” til sidst – Man spiser altid småkagen med det sjove og sigende navn til sidst. Det er tradition.
- Rigeligt med kaffe – Det kan godt være bordet primært er præget af de mange kager, men det er vigtigt at der er kaffe fra start til slut.
- Syng danske sange – Traditionen opstod da man mødtes for at synge dansk sange, så det vil kun være passende at synge et par danske sange til gildet.
Sønderjysk kaffebord rækkefølge
Rækkefølgen er simpel og den er beskrevet herunder.
- Man starter med såkaldte “stopkager”, et udvalg af de bløde kager som ligger en bund for at man ikke spiser for meget af de efterfølgende kager. Det er typisk søsterkage, kringle eller boller.
- Det næste man spiser er “pladekager”, herunder sandkager af forskellig art. Det kan godt være med creme, men også uden.
- Så kommer man til “torterne”, som er lagkager og tærter.
- Næstsidst servere/spiser man riskager og snitter med creme eller syltetøj.
- Til sidst spiser man småkager, de hårde kager, og en vigtig tradition er at slutte af med den kage der hedder “ingenting”, en lille småkage der næsten er det rene luft.
Hvor kan man få Sønderjysk kaffebord?
Der er mange steder i landet der tilbyder Sønderjysk kaffebord, hvis man ikke lige gider at arrangere det hele selv. Heldigvis er det ikke kun muligt at få det i Sønderjylland, selvom det dog er der der er klart flest muligheder for at deltage i en Sønderjysk kaffebordsbuffet. Se i listen herunder hvilke byer der har restauranter, kroer, slotte og hoteller med Sønderjysk kaffebord.
- København
- Gråsten
- Møgeltønder
- Tønder
- Sønderborg
- Ballum
- Ribe
- Esbjerg
- Rømø
- Højer
- Haderslev
- Padborg
- Als (Nordborg)
- Aabenraa
- Aarhus
- Agerskov
- Kolding
- Kruså
- Fanø
- Flensborg
- Løgumkloster
- Chritiansfeld
- Vejle
Kaffen til Sønderjysk kaffebord
Det giver ikke meget mening at det hedder Sønderjysk kaffebord, da det mest af alt går op i kage. Men det er nu engang sådan det er, og spørgmålet er så hvilken kaffe man skal bruge til arrangementet?
Det er der ikke nogle regler for, så du kan bruge hvilken som helst kaffe. Du kan bruge filterkaffe, stempelkaffe, espresso kaffe eller sågar de moderne og populære kaffekapsler, som du kan få hos kaffekapslen.
Det bedste råd jeg kan give i denne sammenhæng er: lav den kaffe du synes er bedst, for så bliver hele oplevelsen bare meget bedre.