Det nye sort indenfor er, og har været i nogle år, kaffekapsler. Udfordringen ved at brygge kaffe med kaffekapsler på en kaffekapselmaskine, er at du har emballage affald hver gang du bruger en kapsel. Ikke bare har du affald, men i værste fald er det aluminiumskapsler der ryger direkte i skraldespanden.
Det handler derfor om at gøre kapselkaffe mere miljøvenligt hurtigst muligt, og løsningerne på det eksisterer allerede. Dem introducerer jeg dig til i denne artikel.

Genanvendelige kaffekapsler

Den absolut mest miljøvenlige type kaffekapsler er faktisk dem af aluminium, i hvert fald hvis du genanvender dem.

Det er primært Nespresso der laver kaffekapsler af aluminium til deres kaffemaskiner, og derfor har de også lavet et genanvendelsessystem. Det er helt gratis fordig at bruge det, til gengæld er der heller ikke nogen pant at hente.
Det fungerer således at man via deres hjemmeside kan bestille en genanvendelsespose eller hente en i deres butikker. Her er det så meningen at du skal fylde posen med brugte aluminiumskapsler og så kan du gratis sende dem til Nespresso eller aflevere dem i en af deres butikker. Herefter sørger nespresso for at så meget som muligt bliver genanvendt.

Bruger du aluminiumskapsler uden at sende dem til genanvendelse, men istedet smider dem i almindeligt affald er det absolut ikke miljøvenligt og du bør derfor i stedet kigge på næste mulighed.

Hvor finder du kaffekapsler af aluminium?

Der er flere mærker, som bliver solgt hos flere butikker online. En af de største forhandlere af kaffekapsler herhjemme er Kaffekapslen.dk, men leder du efter ægte Nespresso kapsler finder du dem kun hos Nespresso. Herunder kan du se de andre kapselmærker der laver aluminiumskapsler:

Komposterbare kaffekapsler

Som noget relativt nyt er der kommet det der kaldes komposterbare kaffekapsler, som er lavet af et bestemt materiale der er langt mindre skadeligt for miljøet end plastik og aluminium, som andre kaffekaspler er lavet af. Disse er klart at foretrække hvis du ikke gider at sende/aflevere aluminiumskapsler retur hos Nespresso.

Der er dog en ting du skal være opmærksom på med denne type kapsler, de er nemlig lavet af bioplast, som er lavet af biomasse, og selvom 100% af kapslerne er lavet af dette materiale er de altså kun godkendt til industriel kompostering. Det betyder at du skal have kompost i din affaldssortering, som bliver afhentet af kommunen – du kan IKKE smide dem i din egen kompostbunke, så er det bedre at smide dem i skraldespanden og til almindelig forbrænding som stadig er mere miljøvenligt end plastik- og aluminiumskapsler.

Hvor finder du kaffekapsler af bioplast?

Kaffekapslen.dk har et udvalg af kaffekapselmærker, som laver kaffekapsler af bioplast. Disse mærker er et OK miljøvenligt alternativ, såfremt du har mulighed for at sortere affaldet rigtigt der hvor du bor. Herunder kan du se hvilke mærker der laver kaffekapsler af bioplast:

IKKE miljøvenlige kaffekapsler

Der er også kapsler du for alt i verden bør holde dig fra, hvis du vil gøre det med omtanke for miljøet. Her taler jeg primært om plastikkapsler, for dem er der masser af og de er ofte meget billige også, hvorfor man hurtigt kan “komme til” at købe dem.

Som en købsvejledning til hvad du ikke skal købe af kaffekapsler, hvid du vil være miljøvenlig, er her en liste over billige plastik kaffekapselmærker:

  • Gran Caffé Garibaldi
  • Lavazza
  • Café René
  • Gimoka

Kaffekapselmaskiner er og bliver mere populære, men der er også mere emballage forbundet med at lave kaffe på den måde. Det er derfor vigtigt at du og vi andre begynder at tænke over hvilke kapsler vi bruge i vores kaffemaskiner. Nu er du i hvert fald klædt på til at tage et miljøvenligt valg.