Kaffe (koffein) og træning bruges ofte sammen. Mange der træner meget benytter sig af såkaldte koffein piller til at øge energiniveauet ved træning og dermed få mere ud af træningen, men kan man drikke kaffe i stedet for? Hvilken effekt har det før, under og efter træning hvis man drikker kaffe? Få svar på dette og andre spørgsmål om træning og kaffe i denne artikel.




Kaffe før træning

Kan man drikke kaffe før træning? Ja det kan du godt. Kaffe inden træning, hvad end det er koffein i pilleform, energidrik med koffein eller kaffe i sin reneste form, har en gavnlig effekt på din træning. Forskning peger på at kaffe før træning vil give dig mere energi og udholdenhed, og dermed en bedre oplevelse af træningen, samt større effekt af den. Den opkvikkede effekt kan også give dig det ekstra boost der gør at du tager dig sammen til at tage ned og træne.

Der er også noget forskning der tyder på at det kan have en virkning på nedbrydning af fedt i musklerne ved hjælp af stoffet glykogen, som hjælper til at bevare energi til musklerne. Omvendt kan det have en negativ effekt efter træning da sukkeret i musklerne er nedbrudt, derfor bør du sørge for at holde et vidst niveau af dette under træningen.

Kaffe under træning

Kan man drikke kaffe under træning? I princippet kan du godt drikke kaffe under træning, men den gavnlige effekt vil være minimal, da koffeinen ikke når at toppe i kroppen mens du udfører din træning. Benyt dig i stedet for af at drikke kaffe før træningen.




Der er mange andre produkter og ting du kan gøre for at få energi under træningen. Læs f.eks. med på motionsform hvor der skrives om alt indenfor træning, hvordan du indtager nok energi og får den rigtige restitution efter træning.

Kaffe efter træning

Kan man drikke kaffe efter træning? Ja det kan du godt. Efter træning vil du have brugt meget energi og koffeinen i kaffe kan hjælpe dig med at få energi. Det er dog bedre at sørge for at få nogle bastante kalorier og lidt sukker efter træning, da det vil være bedre for kroppen restitution. Men de to ting kan sagtens kombineres.

Et lille forskningsforsøg har vist at kaffe efter træning kan nedsætte smerterne fra ømme muskler i dagene efter med 48%. Forsøget blev foretaget med ikke kaffedrikkende forsøgspersoner, og det vil derfor muligvis ikke have samme effeket på dig der drikker kaffe regelmæssigt.

Du skal også være opmærksom på hvornår din træning er slut. Træner du om aftenen vil det absolute ikke være anbefalelsesværdigt at drikke kaffe efter træning, da kaffe har store negative effekter på din søvn. Søvnen er det vigtigste for at få en ordentlig restitution efter træning.

Kaffe ved træning generelt

Generelt kan man sige at kaffe og koffein er populært at bruge blandt folk der træner meget. Det er også med rette da det kan have gavnlige effekter, dog skal man være opmærksom på at bruge det på det rigtige tidpunkt og bedst er det at drikke kaffe inden træning. Kaffe under træning giver ikke mening og kaffe efter træning kan være godt hvis man gør det på de rigtige tidspunkter.

Sætter kaffe forbrændingen op eller nedsætter kaffe forbrændingen?

Som udgangspunkt sætter kaffe forbrændingen op da koffeinen aktivere kradsløbet og pulsen stiger, men der er dog andre ting at være opmærksom på i forbindelse med kaffeindtag og en øget forbrænding. Kaffe nedsætter ikke forbrændingen.

For det første har kaffe ikke den samme effekt hvis du drikker det meget og kroppen dermed har vænnet sig til det. Det kan derfor være at du ikke oplever en øget forbrænding, dog vil koffeinen stadig have sin opkvikkende effekt, hvilket betyder at du f.eks. under træning muligvis kan yde mere.

Du skal heller ikke tænke på kaffe som et forbrændende middel til at tabe dig, da der ofte følger mad, boller, kage eller andet kalorieholdigt med til kaffen. Dermed er den forbrændende effekt hurtigt oversteget af de ekstra kalorier ud indtager, og så er det lige meget om kaffe sætter forbrændingen op.