Drikker man kaffe får man en del koffein i kroppen, og koffein giver en energi og hjælper til at holde kroppen igang. Kaffe er også vandrivende og det betyder at du hurtigere vil få tissetrang hvis du drikker kaffe. Derfor fungerer kaffe og søvn sjældent godt sammen, men hvad er det egentlig der sker med din søvn når du drikker kaffe kort inden? og er det en god idé?
Hvornår virker kaffe?

Det helt store spørgsmål i forhold til kaffe og søvn, er hvornår kaffe virker? Ingen tvivl om at kaffe og koffein har en negativ effekt på din søvn, men hvornår du så senest drikke kaffe, hvis ikke det skal påvirke din søvn?

Der er to elementer i det, det ene er hvornår koffeinen virker og det andet er hvornår kaffen begynder at virke vanddrivende.

Koffein fra kaffe bliver absorberet i vores blodbaner og herfra ryger det ud i hele kroppen. Efter ca 1-1,5 time har koffeinen den største effekt, det er her koncentrationen i blodet er størst. Men koffeinen kan være længe i din krop efter dette og der kan gå alt fra 3-7 timer til den igen er ude af systemet. Det afhænger af hvem du er og hvordan din krop fungerer.
Den vanddrivende effekt af kaffe afhænger meget af om du drikker det normalt eller ej. Drikker du kaffe hver dag, vil den vanddrivende effekt være aftaget og du vil derfor ikke lægge så meget mærke til det. Drikker du kaffe sjældnere kan den vandrivende effekt være større, og dermed vække dig om natten fordi du har brug for at tisse.

Kan jeg drikke kaffe om aftenen?

Det anbefales ikke at du drikker kaffe om aftenen, hvis din plan er at gå i seng og sove til “normal” tid. Det vil påvirke din søvn og koffeinen kan være i blodet op til flere timer. Du bør som det seneste drikke kaffe om eftermiddagen for at undgå det ødelægger din søvn.

Til gengæld kan det være en fordel at drikke kaffe om aftenen hvis du skal være længere oppe end du normalt er, og ved du kommer til at få brug for lidt ekstra energi. Den koffein du får fra kaffe kan hjælpe dig med at holde dig på dupperne et par timer ekstra.

Kaffe giver en uro i kroppen

Hvis du drikker kaffe indtil et par timer inden du skal sove, så vil du helt tydeligt mærke tegn på effekten af det når du ligger i sengen med slukket lys og alt er stille. Det vil højst sandsynligt føles som en uro i kroppen, og selvom du måske er i stand til at falde i søvn, vil du alligevel bringe denne uro med ind i søvnen hvilket giver en dårligere søvn.

Når du er oppe og igang mærker du ikke noget til denne uro, fordi den er afløst af at du foretager dig ting og bringe energien og kroppen ind i disse ting, og det er den gode effekt af kaffe. Men når den giver dig uro ved sengetid bliver den dårlige effekt synlig og den er meget værre end den gode, for intet kan trumfe god søvn.

Den bedste søvn får du altså ved ikke at drikke kaffe og have en god seng. En god seng kan du få på mange forskellige måder, du kan købe en ny topmadras som en opgradering til sengen, du kan købe en billig boxmadras eller en helt ny seng. Du kan finde en billig seng på nettet, hvor der er mange penge at spare på netop senge.