Kaffe

 

Kaffeplanten eller busken, som man rettelig kalder den stammer fra Etiopien, hvor man drak kaffe fra det 13. eller 14. århundrede. Historien fortæller dog, at kaffens opkvikkende egenskaber blev opdaget allerede i år 900 af en etiopisk gedehyrde. Hyrden opdagede, at selv de ældste geder sprang omkring som kid efter at have spist bær fra en kaffebusk. Hyrden bragte bærene til et nærliggende kloster, hvor en munk hældte kogende vand over bærene og der lavede verdens første kop kaffe. Dette er naturligvis en “vandrehistorie” og findes i mange forskellige udgaver.

Kaffen kom til Europa i slutningen af det 16. århundrede under stærk politisk og religiøs modstand. Det første kaffehus åbnede i Venezia i 1645. I Norden begyndte man at drikke kaffe i begyndelsen af det 18. århundrede.

Der finnes flere forskellige slags kaffe, de 3 vigtiste er coffea arabica, c. liberia og den almindeligste c. robusta. C. arabica anses for at være den fineste og er den sjældneste. Kaffeplanten er et lille træ, der dog beskæres således. at det har en højde på ca 2 m for at gøre plukningen lettere. Det dyrkes i tropiske områder fra 600 til 1700 m’s højde. Kaffebusken blomstrer uregelmæssigt hele året og sætter frugter der modner på ca. 8 mdr. Frugten indeholder to stenfrugter: kaffebønner. Efter høsten fjernes frugtkødet og en hinde omkring bønnerne ved gæring, oftest i vand, hvorefter bønnerne renses og tørres til den gulige eller grønlige råkaffe. Af 100 kg frugter bliver der 10 – 20 kg råkaffe..

De vigtigste kaffeproducerende lande er Brasilien, Colombia, Elfenbenskysten, Uganda, Angola, Mexico, Etiopien og Indonesien.

Råkaffen har ingen aroma, dette opnås først ved ristningen. Råkaffen ristes i 15 til 30 min, jo længere tid, jo mørkere og stærkere bliver kaffen. Frem til begyndelsen af 1900 tallet ristede man kaffen i butikkerne eller hjemme, ofte med en uensartet kvalitet til følge.

Her ses to typiske hjemme-ristere til kaffe.

 

 

 

Ved slutningen af det 19. århundrede begyndte grossisterne derfor at riste kaffen i store anlæg, hvilket gav bedre kvalitet.Se låget på kaffedåse fra And. Mattsson, Falun, der reklamerer med: ”Modernaste Maskiner För Kafferostning. Elektrisk Drivkraft”.